02/03/2024 15:03
Na meerdere jaren van stilstand keert een vaste waarde in de eindejaarsperiode in de Dijlestad terug. Mechelen Solidair, het initiatief van en voor Mechelaars, maakt een doorstart en gaat in het weekend van Mechelen in Vuur en Vlam weer soep verkopen ten bate van Mechelse armoedeverenigingen.

Na meerdere jaren van stilstand keert een vaste waarde in de eindejaarsperiode in de Dijlestad terug. Mechelen Solidair, het initiatief van en voor Mechelaars, maakt een doorstart en gaat in het weekend van Mechelen in Vuur en Vlam weer soep verkopen ten bate van Mechelse armoedeverenigingen.

Mechelen Solidair ging van start in 2010 en profileerde zich van in den beginne als een actie ‘door Mechelaars, voor Mechelaars’. Doel was en is elke editie opnieuw, om via een soepverkoop ‘aan vrije bijdrage’ op de Mechelse kerstmarkt geld in te zamelen voor Mechelaars die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Oprichters Ferre Lauwerijs, Marc De Witte en Kurt Lauwens gaven in 2014 de fakkel door aan vrijwilligers Vera Carlier, Elke Eggerickx, Jan Smets en Kevin Polfliet. Samen met tal van medewerkers en vrijwilligers trokken zij een viertal edities lang de organisatie, waarbij ze telkens een mooie som konden inzamelen.

In 2017 moesten enkele van de organisatoren om persoonlijke redenen afhaken en lag de organisatie een tijdje stil. Er volgden pogingen om een doorstart te maken, maar onder meer door de coronacrisis vielen deze telkens in het water. Dit jaar besloten voormalig vrijwilligers en mede-organisatoren Kenneth Geets en Kevin Polfliet samen met hun respectieve partners Yuke Kranendonk en Elke Eggerickx om de handen terug in elkaar te slaan en Mechelen Solidair nieuw leven in te blazen.

“Dat is ook nodig,” zegt Kenneth Geets. “De coronapandemie en de daarop volgende crises hebben de nood aan armoedebestrijding alleen maar vergroot en het werk van armoedeverenigingen nóg uitdagender gemaakt. Het leek ons dus het moment om het intussen dertien jaar oude initiatief eindelijk weer vanonder het stof te halen.”

Er zal komende kerstperiode dus weer een soepverkoop worden georganiseerd ten bate van de Mechelse armoedeverenigingen De Lage Drempel en De Keeting.

Vrijwilligers
De organisatoren hopen daarbij ook deze keer veel vrijwilligers te vinden om mee soep te verkopen. 

“Onze actie zal drie dagen plaatsvinden, met name in het weekend van Mechelen in Vuur en Vlam, op 15, 16 en 17 december. We kunnen dus heel wat helpende handen gebruiken om ons kraam mee open te houden. We voorzien daarbij in shiften te werken van telkens twee uur, maar korter of langer mag natuurlijk ook. Alle hulp wordt op prijs gesteld!” zegt Yuke Kranendonk, die het vrijwilligerswerk zal coördineren. Wie wil meewerken kan daarvoor contact opnemen met de organisatoren via het specifieke mailadres ikdoemee@mechelensolidair.be.

Gewaardeerde steun krijgen de initiatiefnemers alvast van de bekende Mechelse Brasserie Carlton, die kosteloos alle soep zal leveren, en van de vzw Mechelen Feest, die een kraam ter beschikking stelt en het initatief daarmee een belangrijk duwtje in de rug geeft.

“De comeback van Mechelen Solidair is heel goed nieuws. Het past helemaal bij onze ambities voor Mechelen Houdt Je Warm. Dat is niet gewoon een slogan. We willen we dat ook echt doen: samen met vele Mechelaars zorgen voor een warme, solidaire winter. Dit jaar zullen er heel wat nieuwe samenwerkingen zijn in het winterprogramma. Net als bij de zomer willen we ook de winter echt van onderuit versterken”, aldus Kristof Calvo, voorzitter Mechelen Feest.

Voor Mechelen Solidair is de toegezegde ondersteuning een opsteker.

“Het doet deugd om vast te stellen dat Mechelen Solidair, per slot van rekening een vrijwilligersinitiatief waarvan de opbrengst 100% naar het goede doel gaat, zoveel jaar na de start en na toch een lange periode van stilstand nog altijd makkelijk gehoor én steun vindt bij potentiële sponsors en het stadsbestuur,” aldus Kevin Polfliet. 

Een concrete opbrengst voor dit jaar durven de organisatoren momenteel nog niet te voorspellen. Op zijn hoogtepunt bracht Mechelen Solidair om en bij de 8000 euro op. 

“Maar toen was het kerstgebeuren in Mechelen gespreid over twee weekends en hadden we geen opeenvolgende gezondheids- en economische crises achter de rug,” zegt Elke Eggerickx. “We rekenen er echter op dat de vele Mechelaars die ons in het verleden hun warm hart kwamen tonen, dat ook nu weer volop zullen doen. Wij gaan er alvast voor!”

Vrijwilligers gezocht
Wil je een handje toesteken om van Mechelen Solidair opnieuw een succes te maken? Laat het dan zeker weten aan vrijwilligerscoördinator Yuke Kranendonk via ikdoemee@mechelensolidair.be of neem een kijkje op www.mechelensolidair.be.

De actie steunen van op verplaatsing kan door te storten op het rekeningnummer BE74 9502 9086 1707 t.a.v. Mechelen Solidair.

Meer info